Nordic Baltic -työryhmä
CTIF Nordic Baltic -työryhmän kokous Vilnassa 11.-12.10.2025
CTIF:n Nordic-Baltic -työryhmä kokoontuu vuosittain.
Viimeisin kokous pidettiin Liettuan Vilnassa 11.-12.10.2025. Kokousten aiheet valitaan ajankohtaisten tarpeiden mukaan, ja tällä kertaa keskiössä olivat nopeasti yleistyvien akkuteknologioiden turvallisuuskysymykset. Kahden päivän aikana käsiteltiin akkuihin liittyvä sääntely, akkupalot ja niiden sammuttaminen eri maissa, tuoreimmat tilastot ja tutkimustiedot sekä suositukset.
CTIF Suomen toimintaa koordinoivan SPEKIn kansainvälisten asioiden asiantuntijan Annika Rinteen lisäksi Suomea edustivat kokouksessa SPEKin rakennetun ympäristön johtava asiantuntija Jan Meszka sekä Palopäällystöliiton toiminnanjohtaja ja CTIF kansallisen komitean varajäsen Ari Keijonen.
Liettua on edelläkävijä akkujen latauksen sääntelyssä
Sähköautojen ja muiden akkukäyttöisten kulkuneuvojen määrä on kasvanut viime vuosina nopeasti kaikissa kokouksen osallistujamaissa. Akkupalot ovat edelleen harvinaisia, joten tutkimustietoa on kertynyt vähän.
– Kokouksessa kävi ilmi, että mikään maa ei ole vielä säännellyt sähköautojen latausta paloturvallisuuden näkökulmasta, paljastaa Rinne.
Liettuan edustaja esitteli maassa laadittuja luonnoksia, joilla sähköautojen latausta voitaisiin säännellä.
– Yksi suunnitelmista oli, että sähköautojen lataus kiellettäisiin parkkihallien tasossa -2 ja sitä alemmissa kerroksissa. Sääntely liittyisi myös sähköautopaikkojen etäisyyksiin niin toisista autoista kuin katosta, Rinne selventää.
– Liettuan suunnitelmat herättivät kovasti kiinnostusta muiden maiden osallistujissa, hän jatkaa.
Kuva: Liettuassa suunnitellaan sähköautojen lataamisen kieltämistä parkkihallien maanalaisessa tasossa -2 ja sitä alempana.
Akkupalojen sammutukseen ei ole yhtenäistä käytäntöä
Akkupalojen sammutustekniikat vaihtelevat merkittävästi maiden välillä – ja jopa niiden sisällä.
– Esimerkiksi Norjassa akkupalot on jaettu eri riskiluokkiin, joista jokaiselle on määritelty omat sammutuskäytännöt ja vastuutoimijat, kertoo Rinne.
Latvian pelastustoimen kokemusten ja oman tilastoinnin mukaan akkupalot sammutettiin nopeammin vaahdolla kuin vedellä. Monet kansainväliset tutkimukset kuitenkin toteavat, että vesi on vaahtoa tehokkaampaa akkupalojen sammuttamisessa.
Kuva: Akkupalojen luokittelu eri riskiluokkiin Norjassa.
Tutkimus ja sääntely eivät ehdi kehityksen vauhtiin
Latviassa ja Liettuassa on useita suuria akkuvarastoja. Nyt maiden kansallisella tasolla pohditaan, mitä tehdä, jos akkuvarastossa syttyy tulipalo.
Suomessa hieman pienempien akkuvarastokonttien määrä on kasvanut vuoden 2024 aikana. Pelastuslaitokset varautuvat akkuvarastojen yleistymiseen myös omakotitaloissa.
Kansallisen tason sääntelyä aiheesta ei kuitenkaan ole, sillä aihe on Suomessakin uusi. Akkuvarastojen sijoitteluun tai suunnitteluun liittyvät ohjeistukset ovat vasta suunnitteilla. Esimerkiksi Pohjois-Pohjanmaan pelastuslaitokselta löytyy jo ohje energiavarastojen suunnitteluun.
– Akkujen määrä arkikäytössä ja teollisuudessa lisääntyy kovaa vauhtia, mutta kokemuksia niiden paloista ei ole vielä kertynyt pitkältä ajalta. Kansainväliselle tiedonvaihdolle on ehdottomasti tarvetta, Rinne summaa.